AloeveraChangeslives.com - Logo
AloeveraChangeslives.com - Menu

Μπορεί Η Αλόη Βέρα Να Θεραπεύσει Την Εκκολπωματίτιδα;

από Kathy, NY, USA

Πριν δύο χρόνια περίπου είχα την πρώτη εμφάνιση εκκολπωματίτιδας ...

... και παρόλο που απέφευγα τα τρόφιμα που μου είπαν, είχα επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Το τελευταίο με έστειλε στο νοσοκομείο λόγω ενός αποστήματος.

Εκκολπωματίτιδα

Εκκολπωματίτιδα

Ερευνώ τα αίτια αυτής της φοβερής ασθένειας και έχω ακούσει αρκετά για την αλόη βέρα τον τελευταίο καιρό.

Πόσο καιρό χρησιμοποιείται η αλόη;
Είναι πραγματικά ασφαλής;
Έχει κάποιος που γνωρίζετε, θεραπευτεί από εκκολπωματίτιδα - εκκολπωμάτωση με την αλόη βέρα;

Σας ευχαριστώ, Kathy.

Απάντηση του Στράτου:

Γεια σου Kathy, ευχαριστώ για την ερώτηση και εύχομαι γρήγορη αποκατάσταση της υγείας σου. Λοιπόν, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εκκολπώματα

Το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα λέγεται παχύ έντερο ή κόλον και είναι αυτό το οποίο απορροφάει το νερό από τις τροφές και μετατρέπει τα υπολείμματα των άπεπτων τροφών σε κόπρανα. Το κόλον καταλήγει στο ορθό, όπου παραμένουν προσωρινά τα κόπρανα μέχρι να αποβληθούν από το σώμα, μέσω του πρωκτού.

Το τμήμα του παχέος εντέρου που καταλήγει στο ορθό ονομάζεται "σιγμοειδές" γιατί μοιάζει με τελικό σίγμα και συνήθως τα εκκολπώματα εμφανίζονται πάνω σε αδύναμα σημεία του --κοινού για όλο το γαστρεντερικό σύστημα-- βλεννογόνου ιστού που επενδύει το τοίχωμα του σιγμοειδούς τμήματος του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα μοιάζουν με μπαλονάκια ή σακουλάκια, δηλαδή σφαιρικές προβολές πάνω στο τοίχωμα του βλεννογόνου ιστού.

Αιτία για την εμφάνισή τους είναι η μείωση της αντίστασης των τοιχωμάτων λόγω της ηλικίας ή άλλης αιτίας σε συνδυασμό με τις συσπάσεις του εντέρου και την πίεση που αναπτύσσεται μέσα στο έντερο κατά την διέλευση των κοπράνων. Μερικές φορές μπορεί να οφείλεται και σε υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποιο ιό ή βακτήριο.

Εκκολπωμάτωση

Η εμφάνιση των εκκολπωμάτων λέγεται Εκκολπωμάτωση. Η εκκολπωμάτωση αν και συνήθως εμφανιζόταν σε ηλικιωμένους, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε νεότερες ηλικίες. Αυτό μάλλον οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, που μας υποβάλει σε διατροφή με λιπαρές, δύσπεπτες και σχεδόν ανύπαρκτης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ανθυγιεινές τροφές.

Εκκολπωματίτιδα

Τα εκκολπώματα εμποδίζουν την απρόσκοπτη διέλευση των κοπράνων και παγιδεύουν μέρος αυτών, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μικρόβια.

Εκκολπωματίτιδα - Σιγμοειδές - Εκκόλπωμα - Ορθόν - Πρωκτός

Εκκολπωματίτιδα
Σιγμοειδές
Εκκόλπωμα
Ορθόν
Πρωκτός

Τα μικρόβια στην συνέχεια προκαλούν φλεγμονή στα εκκολπώματα και αυτή η φλεγμονή ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Η Eκκολπωματίτιδα ανήκει σε μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τον βλεννογόνο ιστό που επενδύει το γαστρεντερικό σύστημα και είναι φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες.

Αυτές είναι η ήπια κολίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Συστάσεις

Οι συστάσεις που δίνονται για αυτήν την ομάδα παθήσεων είναι ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξάλειψη των συνθηκών που οδήγησαν στις φλεγμονές, επιδιώκοντας τον περιορισμό της ίδιας της φλεγμονής και δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην πεπτική οδό για πλήρη αποκατάσταση.

Αλόη βέρα - Ιστορικές αναφορές

Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αναφορές για την αλόη υπάρχουν σε πολλά αρχαία κείμενα.

  • Στην Βίβλο αναφέρεται ότι το νεκρό σώμα του Ιησού πριν το τυλίξουν στην Ιερά Σινδόνη για να το ενταφιάσουν το άλειψαν με σμύρνα και αλόη.
  • Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής περιγράφει σε κείμενά του τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης και τονίζει την ανακούφιση από στομαχικούς πόνους και δυσεντερία.
  • Ο Διοσκουρίδης, αρχαίος Έλληνας βοτανολόγος περιέγραψε λεπτομερώς το φυτό αλόη βέρα και ανέφερε την δύναμη της συνεργιστικής δράσης και της πρόκλησης ύπνου --αναλγητικές ιδιότητες-- της γέλης - ζελέ αλόης βέρα. Αναφέρει επίσης ότι καθαρίζει το στομάχι και χαλαρώνει την κοιλιά.
  • Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε την νήσο Σοκότρα, κατόπιν υπόδειξης του δάσκαλου του Αριστοτέλη, λόγω της ύπαρξης σε αυτήν πολλών φυτών αλόης βέρα, την οποία χρησιμοποίησε για να φροντίζει τα τραύματα των στρατιωτών του.
  • Η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου λέγεται ότι χρησιμοποιούσε την αλόη βέρα για καλλυντικούς σκοπούς και θεωρούσε την αλόη ως το μυστικό της ομορφιάς της.

Συστατικά της αλόης για την αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας

Η αλόη βέρα περιέχει ουσίες που ωφελούν όλα τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Γαστρεντερικό Σύστημα - Εκκολπώματα

Γαστρεντερικό Σύστημα
Εκκολπώματα

Η κυριότερη όμως δράση της αλόης είναι η φροντίδα και αποκατάσταση των προβλημάτων του επιθηλίου και του βλεννογόνου ιστού.

Μπορούμε να πούμε απλά ότι επιθήλιος ιστός είναι το δέρμα που καλύπτει το εξωτερικό μέρος του σώματος και βλεννογόνος ιστός είναι το δέρμα που καλύπτει το εσωτερικό μέρος του σώματος, δηλαδή το εσωτερικό μέρος της μύτης, του στόματος, του λάρυγγος, του οισοφάγου, του στομάχου, των εντέρων και του πρωκτού.

Η αλόη βέρα θα οικοδόμηση μια προστατευτική επένδυση σε όλο τον βλεννογόνο ιστό και στο πεπτικό σύστημα και θα αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς στο παχύ έντερο.

Ανθρακινόνες

Το ζελέ της αλόης περιέχει σε μικρές ποσότητες περίπου 200 συστατικά ωφέλιμα για το σώμα μας, μεταξύ των οποίων είναι και οι Ανθρακινόνες. Αυτές δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά, προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς, βακτηρίδια και μύκητες και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες.

Οι ανθρακινόνες που περιέχει η αλόη είναι η αλοΐνη, βαρβαλοΐνη, ισοβαρβαλοΐνη, αλοεµοδίνη, χρυσοφανόλη κ.α. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι η αντιμικροβιακή δραστηριότητα της αλόης εξαρτάται από τη περιεκτικότητα της σε ανθρακινόνες. Σημαντική ανθρακινόνη είναι η αλοΐνη η οποία έχει ήπια καθαρτική δράση και βοηθάει στην εξυγίανση του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα καλύτερη πέψη.

Ακετυλική μαννόζη ή ακεμαννάνη (acemannan ή acetylated mannan) - Πολυσακχαρίτες

Οι πολυσακχαρίτες είναι και αυτοί συστατικά της αλόης με σπουδαιότερη την ακετυλική μαννόζη ή ακεμαννάνη (acemannan ή acetylated mannan) η οποία δρα σαν ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Η ακεμαννάνη - acemannan αποθηκεύεται στις μεμβράνες όλων των κυττάρων και έτσι ενδυναμώνεται ολόκληρος ο οργανισμός.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι η αλόη βοηθάει στην πέψη, φροντίζει τον βλεννογόνο ιστό, αποτρέπει τις φλεγμονές και παρέχει στον οργανισμό μας τα μέσα για να καταπολεμήσει ιούς, μύκητες, βακτηρίδια και μικρόβια. Δηλαδή εξαλείφει τις συνθήκες δημιουργίας των εκκολπωμάτων και επαναφέρει το σώμα σε φυσιολογική λειτουργία.

Χρήση της αλόης για την αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας

Απ' όσο γνωρίζω άνθρωποι που χρησιμοποιούν αλόη βέρα για την αντιμετώπιση της κολίτιδας, της νόσου του Crohn, της εκκολπωματίτιδας και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, έχουν αποτελέσματα πολύ ικανοποιητικά σε μεγάλο ποσοστό.

Βέβαια, για να φανούν τα αποτελέσματα απαιτείται μια συνεχόμενη καθημερινή χρήση αλόης βέρα. Η αλόη δεν είναι κάποια --απομονωμένη από το αρχικό της περιβάλλον ή παρασκευασμένη στο εργαστήριο και πιθανώς με πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες-- άμεσα δραστική ουσία.

Είναι μια φυσική σύνθεση ουσιών οι οποίες εξουδετερώνουν, η μία τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της άλλης και δρουν συνεργιστικά προς όφελος του σώματός μας. Γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ως τροφή και όχι ως φάρμακο. Και γι' αυτό είναι σχεδόν απολύτως ασφαλές για τους ανθρώπους να καταναλώνουν καθημερινά χυμούς αλόης βέρα και να επωφελούνται από τα πολλά οφέλη που έχει η υγεία μας από την αλόη.

Υπάρχουν κάποιες πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας ή δυσανεξίας οι οποίες όμως μάλλον προήλθαν από υπερβολική κατανάλωση αλόης. Για οδηγίες χρήσης της αλόης διαβάστε:

Η αλόη βέρα σε συνδυασμό με μεγάλη κατανάλωση χόρτων, σαλατών, φρούτων και λαχανικών, καθώς και μεγάλη κατανάλωση υγρών (6-10 ποτήρια/μέρα) είναι η καταλληλότερη φυσική αγωγή γαι την βελτίωση του πεπτικού συστήματος και αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας.

Χαρά και Υγεία,
Στράτος - AloeveraChangeslives


Facebook Comments